Jump to content


Photo

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi


  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 mehmet20021

mehmet20021

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 419 posts
  • LocationTrabzon
  • Oyun Dünyasi:TR5

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 04:43 ÖS

                                                     MERHABA ARKADAŞLAR;

Bu gün size Türk tarihimizde önemli olan bir husustan bahsedeceğim.Umarım beğenirsiniz...

           %C3%A7anakkale-deniz-sava%C5%9F%C4%B1.jp

 

   Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ileİtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentiİstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zaptetmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletlerisafında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben veBreslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.

Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı.

Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar. Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesiolarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

 

(Alıntıdır...)

                                                              Birkaç Adet Fotoğraf 

                                         ------------------------------------------------------------------

                          fft16_mf1211888.Jpeg

 

   314f65c9511fe22.gif

 

20140314_806736.png

 

117250+18+mart+canakkale+zaferi+gorselle

 

55094dfdfcb99c2a50305fed.jpg

 

               Evet arkadaşlar.Sonumuza Geldik Fakat sondan önce size Mehmet Akif Ersoy'un ''Safahat'' adlı eserinden bir şiiri yazmak istiyorum.

''Öteden sâikalar parçalıyor âfâkı;

Beriden zelzeleler kaldırıyor a’mâkı;

Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin;

Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.

Yerin altında cehennem gibi binlerce lâğam,

Atılan her lâğamın yaktığı: Yüzlerce adam.

Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;

O ne müdhiş tipidir:Savrulur enkaaz-ı beşer…

Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,

Boşanır sırtlara vâdîlere, sağnak sağnak.''

                                                           Mehmet Akif ERSOY(KISALTILMIŞTIR)


  • Belictioner, hasan344, FatihSultanMehmedHan and 10 others like this

tumblr_nr4vitHZC61uzgi7io2_500.gif

 


#2 kurtarıcı33

kurtarıcı33

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 posts
  • Takim:cava ne cades
  • Oyun Dünyasi:TR6
  • Karakter:spiderman

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 05:06 ÖS

canakaleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


  • mehmet20021 likes this

q48mad.gif


#3 Manuel

Manuel

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 340 posts
  • Oyun Dünyasi:TR3
  • Karakter:UdinezeZaza

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 05:44 ÖS

Ey Şanli ordu,ey şanlı ASKER!
  • mehmet20021 likes this

...!


#4 RockAngel90

RockAngel90

    Hyakkimaru

  • Members
  • PipPipPip
  • 792 posts
  • Takim:Forever
  • Oyun Dünyasi:TR6
  • Karakter:...

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 06:57 ÖS

Biraz geç açılmış ama güzel konu olmuş ellerine sağlık :)


  • mehmet20021 and Shadow like this

#5 Shady Magic

Shady Magic

    PMC!

  • Members
  • PipPipPip
  • 906 posts
  • Oyun Dünyasi:TR3

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 08:02 ÖS

Keske azıcık kendi el emeğini koyup linkleri kaldırsaydın.

 

İngiliz komutanının yaptığı röpörtajda ''Biz sadece Türk Ordusu ile değil ilahi güçlerle savaştık!''

 

ZAFER İNANANLARINDIR! A'RÂF-128 

  • mehmet20021 likes this

                                    NqAvBX.jpg


#6 FatihSultanMehmedHan

FatihSultanMehmedHan

    Se ya guys

  • Banned
  • PipPipPip
  • 446 posts
  • Locationa street on the venus
  • Oyun Dünyasi:TR1

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 08:06 ÖS

NOT:Amaçlarının farklı olduğundan dolayı konumun önceden açılan benzer konular ile birleştirilmesini istemiyorum.Benim amacım bir nebze olsun orada savaşanların hâllerini anlatabilmektir.Savaş hakkında bilgi vermek değil.

GvJOOy.jpg

18 Mart Çanakkale Zaferi Yıldönümü ve

Şehitlerimizi Anma Günü

Çanakkale’de bundan 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu, Britanya, Kanada, Fransa ve Anzak (Avustralya ve Yeni Zelanda orduları) güçlerine karşı savaştı. Tarihin akışını değiştiren, ülkelerin kaderini belirleyen Çanakkale Savaşı, yıkık bir imparatorluktan çıkacak genç Cumhuriyet’in ilk izlerini taşıyordu.

 

Çanakkale Boğazı’nı hedef seçen İtilaf devletlerinin hedefi Rusya’ya güvenli bir hat açmak, İstanbul’u ele geçirerek savaşta Almanya’nın güçlü müttefiğini devre dışı bırakmaktı.
İtilaf Devletleri adına General Hamilton emrine verilen kuvvetler ve savaşçı mevcutları şöyleydi: Anzak Kolordusu 25.700, Britanya 29. Tümeni 17.000, Fransa 1. Tümeni 16.700, Britanya Kraliyet Deniz Tümeni 10.800, Anzak Tugayı 4.800. Harekât için 75 bin kişilik bir kuvvet oluşturuldu. Ordu içinde Kanadalılar da vardı. Osmanlı kanadında ise toplam savaşçı sayısı 84 bin’di. Bu askerlerden 76 bin’i savaşta şehit oldu.

1915 yılında,O dönem savaşa Türkiye’den 5 lisenin öğrenci gönderdiğini belirtilirken Sivas Lisesi ile birlikte İstanbul Galatasaray Lisesi, Erzurum Lisesi, Kastamonu Lisesi ve Konya Lisesi de o yıl mezun verememiştir.

yPDrr0.jpg

Gönüllü Bombacı

Henüz 13 yaşında bir küçük delikanlı...Fotoğrafın üzerinde bir not: "Gönüllü Bombacı".Başka bir bilgi düşülmemiş...Duruşuyla,kararlılığıyla,gözlerinden okunan özgveniyle; "Gönüllü Bombacı"...Ne yapmıştı da ona bu sıfatı layık görmüşlerdi ?

 

Birkaç Türk askerinin savaş döneminde yazdığı mektupları sizinle paylaşmak istiyorum :

“Baba, Hasan şehit oldu. Üç gün önceki muharebede yiğitçe çarpıştıktan sonra şehit oldu. Düşerken yanında idim. Hakkınızı helal etmenizi rica etti. Bir kurşunla şakağından,iki kurşunla göğsünden yaralanmış,gülle de sağ elini götürmüştü. Kendi elimle gömdüm kardeşimi. Toprağa girerken çehresi gülümsüyordu. Onu, senin hediyen olan yatağanla(hançer) beraber defnettim. Kınını da taş yerine başucuna diktim. Ah babacığım, düşmana ne şiddetle saldırdık, bir görseydin. Düşman karabulut gibi geliyordu. Biz iki bölükten ibarettik. Yıldırım gibi bir hücum gösterdik. En önde, çarıkları çözülmüş,fesi düşmüş,baş açık ve yalınayak Hasan koşuyordu. Kuş gibi, rüzgar gibi, alev gibi koşuyordu. Elinizden öperim, duanıza muhtacım. Beni soranlara selam ediyorum..

Oğlunuz Onbaşı Hüseyin

 

Kadir Oğlu Mehmet Çavuş'un Hastaneden Cephedeki Komutanı'na yazdığı mektup (1915)

 

JpGyyq.jpg

 

1'nci Kolordu, 1 nci Tümen, 7 nci Alay, 3 ncü Tabur, I nci Bölük Çavuşu, Çivril Kazasının Madenler Köyünden Kadir Oğlu Mehmet, Conkbayır ve Seddülbahir Muharebeleri'nde büyük kahramanlıklar göstererek düşman tarafından atılan bombaları patlamadan yine düşmana atmak suretiyle cesaret gösterdi. Mehmet Çavuş, yine böyle bir bombayı düşmana havale edeceği sırada her nasılsa birden bire infilâk eden bombadan sağ el bileğini kaybetti.

Hastanedeki yatak ızdırabından tabur komutanına gönderdiği mektup: “Muhterem Komutanım, Sağ kolumu kaybettim, zararı yok, sol kolum var. Onunla da pekâlâ iş görebilirim. Beni üzen şey; yaramın kapanmamasından dolayı kıta’ma katılamamam ve düşmanla çarpışamamak. Hastaneden kurtularak halen harbe iştirak edemediğim için, beni mazur görünüz, affediniz, muhterem komutanım”.

 

Çanakkale Muharebesi sonucunda Türkler için söylenen sözler:

 

5. Osmanlı Ordusu Kumandanı Mareşal Liman Von Sanders: Bir asker için mutluluk denen bir şey varsa, Türklerle omuz omuza savaşmaktır diyebilirim. Fakir insanlardı; çamur barınaklarında yatarlardı; fakat aslanlar gibi savaşırlardı. Ölüme onlar kadar gülümseyerek giden bir millet ferdi daha görmedim.

Birleşik Krallık Donanma Bakanı Churchill: Savaşı kaybetmemize neden olan Nusret’in Boğaz’a döşediği o 26 mayındır.

Müttefik Ordular Başkomutanı İngiliz Generali Hamilton: Kılıcı insafsız bir maharetle kullanan Türk eli, mağlup ettiği insanların yarasını sarmakta da ustadır.

İngiliz Mareşal Frenç: Türk askerleri korku bilmez, dünyada yenilgi adında bir kavram tanımaz. Türkler Asya’nın centilmenleridir.

 

BİR ANZAK ASKERİNİN ÇANAKKALE SAVAŞI SIRASINDA AİLESİNE YAZDIĞI MEKTUP: 10 AĞUSTOS 1915 GELİBOLU

 

"Sevgili ve bir zamanlar mutlu ailem.

Gelibolu cehenneminden hepinize merhaba! Bu mektubu size yazmak niyetinde değildim. Aslında ben artık kimseyle konuşmak kimsenin, kimsenin yüzünü görmek istediğimden de emin değilim. Hem siz benim buraya cehennem dediğime bakamayın burası hakikaten güzel bir yer.

Üzerleri toz toprakla örtülmeden önce zeytin ağaçlarının bolluğu, savaşa aldırmadan her yanda pıtır pıtır açan kırmızı gelinciklerin neşesi, akşamları yarımadayı kızıla boyayarak batan güneşin insanın içini acıtan güzelliği ve bir de Gelibolu bülbülleri.

Gelibolu’da hâlâ un ufak olmadan kalan küçük bir ruh parçam mevcutsa bunu bülbüller sağlamıştır. Eğer o sırada bir Türk öldürmüyor ya da Türkler tarafından öldürülmüyorsak, Gelibolu’nun muhteşem gurubunu seyrediyoruz. Ege Denizi’nin içine gömülen güneşin biraz önce Pasifik Okyanusu’ dan yükselerek Yeni Zelanda’ da ki ertesi günü aydınlattığını bilmek insanın canını acıtıyor. Fakat bu acı hissi çok kısa sürüyor, sonra yeniden katılaşıyorum. Artık saatlerce hiçbir şey hissetmiyor ve duymuyorum. Bu arada sadece bakıyor, saklanıyor, ateş ediyor, süngü takıyor, düşman öldürüyor, bit ayıklıyor, yemek diye verdikleri kuru bisküvi, kraker, kuru et parçalarını kemiriyor, zaman olursa yatıyor, çok ender olarak da uyuyorum.

Ben artık sadece bir Anzak askeriyim. Ne sevdiğim şarkılar, yemekler, kokular ne de sevdiğim insanlar... Ben artık bir sayıyım. Yaşayan bir sayı. Ölürsem o zaman da bir sayı olacağım. “Vatan uğruna kahramanca” ölmüş bir sayı.

Kahramanca ve vatan uğruna! Kahramanlık mı? Hadi yaa. Kahramanlık zorla olmaz. Vatana gelince... Burası Türklerin vatanı ve bu savaş bizim savaşımız değil. Bizler İngilizlerin de söyledikleri gibi sadece “hevesli oğlan çocukları”yız. Asıl kahraman olan Türkler. “Johnny Türk” dediğimiz Türkler vatanlarını savunmak için bize karşı çok ağır şartlar altında direniyorlar ve kahramanca ölen asıl onlar. Geçen hafta ölüleri gömmek için karşılıklı ateş kes ilan edildiğinde ilk defa Türkleri yakından ve canlıyken gördük. Türkler bize anlatılan canavarlara benzemiyordu.Onlar da gözlerinde endişe ve keder olan genç insanlardı.Onlarında arkalarında bekleyen üzüntülü aileleri, yaşlı anne-babaları, karıları belki de sevgileri vardı. Onlar da yaralanınca acı çekiyor, onlar da gencecik hayallerini bırakıp ölüyorlar. Türkler de insandı.

Bana sigara ikram eden iki Türk’e ben de konserve et verdim, ama kabul etmediler. Bu sığır etidir dediysem de inanmadılar. Aslında anlamadılar. O zaman ellerimle kafama boynuz yapıp öküz gibi böğürdüm. Güldüler. Ben de güldüm. Orada savaş meydanında etrafımız askerlerin cesetleriyle doluydu, biz düşmandık ve birbirimize gülüyorduk. Bana sigara ikram eden Türklerden bir “sen no İngiliz” diye şaşırarak sordu. “Ben İngiliz değilim” dedim. Sonra elini uzattı “ben TÜRK” dedi. Bana uzatılan eli tuttum. Orada, Gelibolu’nun en kanlı savaşlarının yapıldığı o tepede, el sıkıştık. Ben artık bu adamla nasıl düşman olabilirdim? Ben bu adamla neden düşman olmuştum ki? Düşmanım o anda artık arkadaş Türk olmuştu. Ben bu savaşta ölmeyi reddediyorum. Bu benim savaşım değil. Fakat yaşamak için de hiç isteğim kalmadı. Tanrım günahlarımı affet. Hepinizi çok seviyorum. Ebediyen sizin oğlunuz. "

Alistair John TAYLOR GELİBOLU 1915

 

Çanakkale'de vatanları,dinleri,namusları için savaşan şanlı askerlerimizin yemek listesi:

 

15 Haziran 1915 ;Sabah:Üzüm hoşafı Öğle: - Akşam:Üzüm hoşafı+Tam ekmek

26 Haziran 1915 ; Sabah:- Öğle:- Akşam:Yağlı buğday çorbası+Tam ekmek

18 Temmuz 1915 ; Sabah:Üzüm hoşafı Öğle:- Akşam:- +Yarım ekmek

21 Temmuz 1915 ; Sabah: Yarım ekmek Öğle:- Akşam: Şekersiz üzüm hoşafı

 

39VnnO.jpg

 

“İstiklâl şairimiz” Mehmet Âkif ERSOY, ne de güzel anlatmış dizelerinde Çanakkale’yi…

 

ORlpp0.jpg

 

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE
Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesîf orduların yükleniyor dördü beşi,
-Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya-
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.
Ne hayâsızca tehaşşüd ki ufuklar kapalı!
Nerde -gösterdiği vahşetle- "bu: bir Avrupalı!"
Dedirir -yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi,
Varsa gelmiş, açılıp mahbesi, yâhud kafesi!

Eski Dünyâ, Yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer,
Kaynıyor kum gibi, tûfan gibi, mahşer mahşer. (1)
Yedi iklîmi cihânın duruyor karşına da, (2)
Ostralya'yla berâber bakıyorsun: Kanada!
Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk;
Sâde bir hâdise var ortada: Vahşetler denk.
Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ...
Hani, tâ'ûna da züldür bu rezîl istîlâ!
Ah o yirminci asır yok mu, o mahlûk-i asîl,
Ne kadar gözdesi mevcûd ise, hakkıyle sefîl,
Kustu Mehmedciğin aylarca durup karşısına;
Döktü karnındaki esrârı hayâsızcasına.
Maske yırtılmasa hâlâ bize âfetti o yüz...
Medeniyyet denilen kahbe, hakikat, yüzsüz.
Sonra mel'undaki tahrîbe müvekkel esbâb,
Öyle müdhiş ki: Eder her biri bir mülkü harâb.

Öteden sâikalar parçalıyor âfâkı;
Beriden zelzeleler kaldırıyor a'mâkı;
Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin;
Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
Yerin altında cehennem gibi binlerce lağam,
Atılan her lağamın yaktığı: Yüzlerce adam.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;
O ne müdhiş tipidir: Savrulur enkaaz-ı beşer...
Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,
Boşanır sırtlara, vâdîlere, sağnak sağnak.
Saçıyor zırha bürünmüş de o nâmerd eller,
Yıldırım yaylımı tûfanlar, alevden seller.
Veriyor yangını, durmuş da açık sînelere,
Sürü hâlinde gezerken sayısız tayyâre.
Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermîler...
Kahraman orduyu seyret ki bu tehdîde güler!
Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından;
Alınır kal'â mı göğsündeki kat kat îman?
Hangi kuvvet onu, hâşâ, edecek kahrına râm?
Çünkü te'sis-i İlâhî o metîn istihkâm.

Sarılır, indirilir mevki'-i müstahkemler,
Beşerin azmini tevkîf edemez sun'-i beşer;
Bu göğüslerse Hudâ'nın ebedî serhaddi;
"O benim sun'-i bedî'im, onu çiğnetme" dedi.
Âsım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.

Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
Yaralanmış tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, (3)
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd'i...
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
"Gömelim gel seni târîhe" desem, sığmazsın.
Herc ü merc ettiğin edvâra da yetmez o kitâb...
Seni ancak ebediyyetler eder istîâb.
"Bu, taşındır" diyerek Kâ'be'yi diksem başına;
Rûhumun vahyini duysam da geçirsem taşına;
Sonra gök kubbeyi alsam da, ridâ namıyle,
Kanayan lâhdine çeksem bütün ecrâmıyle;
Mor bulutlarla açık türbene çatsam da tavan, (4)
Yedi kandilli Süreyyâ'yı uzatsam oradan;
Sen bu âvîzenin altında, bürünmüş kanına,
Uzanırken, gece mehtâbı getirsem yanına,
Türbedârın gibi tâ fecre kadar bekletsem;
Gündüzün fecr ile âvîzeni lebriz etsem;
Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana...
Yine bir şey yapabildim diyemem hâtırana.

Sen ki, son ehl-i salîbin kırarak savletini,
Şarkın en sevgili sultânı Salâhaddîn'i,
Kılıç Arslan gibi iclâline ettin hayran...
Sen ki, İslâm'ı kuşatmış, boğuyorken hüsran,
O demir çenberi göğsünde kırıp parçaladın;
Sen ki, rûhunla beraber gezer ecrâmı adın;
Sen ki, a'sâra gömülsen taşacaksın...Heyhât,
Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihât...

Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,
Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.



(1) İlk baskılarda: ...kum gibi, mahşer mi, hakîkat mahşer.
(2) İlk baskılarda: ...duruyor karşında,
(3) İlk baskıda: Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
(4) İlk baskılarda: Ebr-i nîsânı açık...

[Safahât: Altıncı Kitap-Âsım] 

Mehmet Akif  ERSOY

  • Belictioner, hasan344, Shady Magic and 2 others like this
<p style="text-align:center;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;"><span style="color:#b22222;">TR1 <span style="font-size:14px;">PowerFull</span> Takımına alım vardır (smoke) </span></span></strong></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="font-family:georgia, serif;"><span style="color:#008000;"><strong><span style="font-size:12px;">Takımımız </span><span style="font-size:14px;">%100</span><span style="font-size:12px;"> gelişmiş olup <span style="font-size:14px;">3 Eğitim 2 Enerji</span> kupamız bulunmaktadır (win)​ </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="font-family:georgia, serif;"><span style="color:#ee82ee;"><strong><span style="font-size:12px;">Takımımıza katılmak isteyen oyunculardan <u>üstün çaba, kalıcılık ve süreklilik</u> bekliyoruz :) </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="font-family:georgia, serif;"><span style="color:#008080;"><strong><span style="font-size:12px;">Diğer serverlarda büyük başarı gösteren oyuncular tercihimizdir (loser) </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="font-family:georgia, serif;"><span style="color:#0000cd;"><strong><span style="font-size:12px;">Eğer takımımız size cazip geldiyse ve TR1 serverına başlamak istiyorsanız forumdan veya oyundan bana ulaşabilirsiniz (mail) </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="font-family:georgia, serif;"><span style="color:#808080;"><strong><span style="font-size:12px;">İyi forumlar (wave) </span></strong></span></span></p>
<p>

#7 mehmet20021

mehmet20021

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 419 posts
  • LocationTrabzon
  • Oyun Dünyasi:TR5

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 08:38 ÖS

Güzel konu olmuş Mehmet bu konuda bizi aydınlattığın için teşekkürler :)


  • Belictioner and FatihSultanMehmedHan like this

tumblr_nr4vitHZC61uzgi7io2_500.gif

 


#8 mehmet20021

mehmet20021

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 419 posts
  • LocationTrabzon
  • Oyun Dünyasi:TR5

Yayınlanma tarihi 18 Mart 2015 - 08:38 ÖS

 

Keke azıcık kendi el emeğini koyup linkleri kaldırsaydın.

 

İngiliz komutanının yaptığı röpörtajda ''Biz sadece Türk Ordusu ile değil ilahi güçlerle savaştık!''

 

ZAFER İNANANLARINDIR! A'RÂF-128 

 

Kaldıracaktım fakat belki ne olduklarını bilmeyenler vardır dedim :D Yararlanırlar :)


tumblr_nr4vitHZC61uzgi7io2_500.gif

 


#9 Tr1hasan53

Tr1hasan53

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 328 posts
  • Takim:Wech
  • Oyun Dünyasi:TR4
  • Karakter:Leanardo

Yayınlanma tarihi 19 Mart 2015 - 11:26 ÖÖ

Ellerine sağlık.


Şehitlerimiz için yastayız.Hepimiz Türküz,hepimiz Mehmetiz.

ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ!

#10 Tr1hasan53

Tr1hasan53

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 328 posts
  • Takim:Wech
  • Oyun Dünyasi:TR4
  • Karakter:Leanardo

Yayınlanma tarihi 19 Mart 2015 - 11:27 ÖÖ

Güzel olmuş. Helal olsun.


Şehitlerimiz için yastayız.Hepimiz Türküz,hepimiz Mehmetiz.

ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ!

#11 hasan344

hasan344

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • LocationAzerbaycan
  • Oyun Dünyasi:TR2
  • Karakter:CaMLiCaLi

Yayınlanma tarihi 19 Mart 2015 - 01:14 ÖS

ellerine saglik guzel bir konu :)


Spoiler

#12 muhammed taha

muhammed taha

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Takim:MTGAMERS
  • Oyun Dünyasi:TR6
  • Karakter:darkahraman

Yayınlanma tarihi 19 Mart 2015 - 04:41 ÖS

çok güzel olmuş BAŞARILAR...



#13 Yasin CCK

Yasin CCK

    #adacck

  • Members
  • PipPipPip
  • 728 posts
  • Oyun Dünyasi:TR7
  • Karakter:YasinCCK






Yayınlanma tarihi 20 Mart 2015 - 06:47 ÖÖ

çok güzel olmuş BAŞARILAR...

 

???

 

Konuyu okuduğunuzdan emin misiniz?


  • FatihSultanMehmedHan likes this

yiiOtv.png


#14 ☆ HeroZiro ☆

☆ HeroZiro ☆

    🦥Kakauolelo

  • Members
  • PipPipPip
  • 611 posts
  • LocationKütahya
  • Oyun Dünyasi:TR1
  • Karakter:HeroZiro






Yayınlanma tarihi 18 Mart 2017 - 11:15 ÖÖ

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın, 

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,

bir VATAN kalbinin attığı yerdir. 

 

Ja24Vo.jpg

 


  • B.A.Y.U.L.K.E.N likes this

#15 LoLiTaDiLaRa

LoLiTaDiLaRa

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 29 posts
  • Oyun Dünyasi:TR1

Yayınlanma tarihi 20 Mart 2017 - 03:22 ÖS

Merhabalar değerli forum üyeleri, umarım hepiniz iyisinizdir..

Birkaç zamandır araştırmalarda bulunduğum Çanakkale zaferi ile ilgili, büyük emek vererek hazırladığım yazımı sunmak için yeniden sizlerle birlikteyim..

 

Aslında bu yazımı sizlerle 18 Mart tarihinde paylaşacaktım ancak derslerimin yoğunluğundan dolayı bu güne kaldı..

 

Okulumuzda dönem sonuna yakın yani haziran ayına kadar serbest dönem ödevimiz kapsamında hepimiz çeşitli konularda ödevler hazırlıyoruz..

 

Okul arkadaşlarımdan kimisi öykü, kimisi spor, kimiside şiir üzerine ödevler hazırlamayı tercih ederken, ben ise ülkemizin Çanakkale zaferini farklı ve pek bilinmeyen yönleri ile araştırarak kimsenin bilmediği gerçekleri ile kaleme almayı tercih ettim.. Ve bunuda Fransızca olarak hazırlayıp okuluma sunmayı tercih ettim..

 

Yaklaşık 12 gündür, okulumdan geriye kalan zamanlarımda, büyük İstanbul kütüphanesinde araştırmalar yapıyorum. Çeşitli anekdotlar ve notlar alarak Fransızca'ya çeviriyorum ve yazımı hazırlıyorum..

 

Aslında dün bitirdim bu araştırmamı ve haziran ayı gelmeden okuluma teslim etmiş olacağım diye düşünüyorum..

 

Şimdi burada sizlere, okulum için dönem ödevim olarak seçtiğim ve hazırladığım ve de 12 gündür büyük emek verdiğim yazımın mümkün olduğunca küçük bir özetini sunmaya çalışacağım.

Ben bu ödevi ve araştırmamı okuluma 24 sayfa olarak hazırladım ama sizlere burada elimden geldiğince küçük bir özet halinde sunacağım, dediğim gibi...!

 

Evet sevgili arkadaşlarım, 18 Mart 1915 dediğimizde, aklımıza Çanakkale zaferimiz geliyor..

Ama bana göre sadece aklımızla değil, yüreğimizle de hissetmemiz gereken ve gözyaşlarımızla dolu bir zafer olarak tanımlıyorum ben bunu..

 

Düşünün... Hissedin...!

Ve yaşamaya çalışın lütfen....

Ülke olarak herşeyinizi yitirmişsiniz, halk perişan, ülkede yiyecek hiçbişiy yok.. Silah ve merminiz tükenmiş, açlık içindeki onurlu bir Milletin, dünyanın en güçlü 5 ülkesine karşı verdiği büyük bir mücadeleydi bu zafer...!

 

Dünyada böyle bir zaferi Türk halkından başka kim başarabilirki zaten.....!

 

Yokluk içinde, açlık ve tükenmişlik içinde çırpınan, onurlu Türk halkının, dünyaya verdiği büyük bir ders var bu destansı zaferin içinde. En azından ben bu mücadeleyi böyle tanımlıyorum arkadaşlar, ama sizler bana katılmayabilirsiniz..

 

ALLAH bu büyük Türk Milletine, Mustafa Kemal isminde öyle büyük bir komutanı armağan ettiki, bu onurlu millet, bu şerefli komutanın önderliğinde ayağa kalkarak, önce Çanakkale'de ve sonrada yurdun her bir karışında düşmanlara karşı zaferler elde etti.

 

Ve büyük Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.....!

 

Bu büyük Cumhuriyet, bu büyük ülke kurulurken, çok büyük zorlukları aştı bu büyük milletimiz.

Yokluğuda bildik, ağlamayıda bildik millet olarak, ama asla YIKILMADIK, DÜŞMEDİK ve DÜŞMEYECEĞİZ....!!!!

 

ALLAH bu Millete çok büyük yardımlarda bulundu, azim ve güç verdi..!!!!!

 

Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in bu savaşta Türk halkı ile birlikte Çanakkale'de, düşmanlara karşı savaşmak için, kabrinden kalkıp geldiğini çoğunuz bilmezsiniz...!

 

Şimdi sizlere.. Bu büyük zaferi elde ettiğimiz savaşta yaşanan, bazı özel olayları sunacağım değerli arkadaşlarım..

 

12 Ağustos 1915 sabahı, ingilizler, savaşı kazanmak için büyük bir hamle yaptılar ve Çanakkale'de Anzak tepesi olarak bilinen, diğer ismi ile 60. Suvla tepesi olarak bilinen noktaya Norfolk Alayını çıkardılar.. Bu çok kritik bir hamleydi, Fekat yüce Allah ingilizlerin bu büyük tuzağına izin vermedi... Nasılmı...!

 

Bakın bu olay ingilizlerin Çanakkale kayıtlarında aynen şöyle anlatılır :

'' Anzak tepesine, kalabalık Norfolk alayı ayak bastığında, savaşı kazanacağımıza inanıyorduk.

Ama birdenbire, gökyüzünde kanatlara benzeyen üç parlak beyaz bulut Anzak tepesine indi ve Norfolk alayının tümünü alarak tekrar gökyüzüne yükseldi ve ortadan kayboldu.

Norfolk alayı ortadan yok olduktan sonra, Mustafa Kemal'in askerleri, Anzak tepesine çıkarma yaptılar ve neye uğradığımızı şaşırdık. '''   İşte ingiliz savaş kayıtlarında, ingilizler tarafından bu olay böyle anlatılmaktadır sevgili arkadaşlar...

 

Savaşta yaşanan bir diğer olay şu şekildedir :

Türk ordusunun savaş kayıtlarında yer alır bu bilgiler : '' Savaş esnasında askerlerimiz düşmanlara karşı savaşırken, yaralıları çadırlara taşıyorduk. Fakat her taşıdığımız askerimiz, aynı şeyi söylüyordu ve diyorlardıki : '' Peygamberimiz yanımızda düşmana karşı savaşıyor, onu gördük '''   İşte bu cümle, Çanakkale'de savaşan askerlerimizin ortak sözleri ve her birinin tanıklık ettikleri bir olay olarak Türk ordusunun kayıtlarına geçmiştir...!

 

Aynı tarihte, Medine'de Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in yatmakta olduğu Mezarın türbedarlığını yapan görevli, Atatürk'e şu mektubu yazmıştır :

'' Dinimizin ve inancımızın son savunucusu olan Türk halkının onurlu kumandanı Mustafa Kemal Paşa hazretlerine şunu ifade etmek isterimki , ben , Peygamber efendimizin türbedarı olarak, her gece Peygamberimizi rüyamda görüp onunla konuşurdum, lakin son günlerde Peygamberimiz rüyama gelmez oldu, bu yüzden üzüntü içindeydim, ancak dün gece Peygamberimiz rüyama gelerek bana aynen şunları söyledi :  '' Üzülme, ben şu an Türk evlatlarımın yanındayım, ve Çanakkale'de düşmanlara karşı savaşıyorum, inşakkah zafer yakındır ''   İşte Mustafa Kemal Paşam, şu an henüz savaşınız sürüyor biliyorum ama ben size şimdiden bu zaferi müjdeliyorum.

Çünkü Peygamberimiz size destek veriyor ve kendisi şu an Çanakkale'de savaşıyor..!!!!!!

 

Sevgili arkadaşlar, bütün bu hadiseler, bu büyük savaşta yaşanan inanılmaz mucizevi olaylardan sadece bir kaç tanesidir.. Halkımız yokluk içinde herşeye rağmen, ilahi anlamda büyük destekler alarak bu savaşı kazanmıştır..

Peki bizler bunun değerini biliyormuyuz...????????????

 

Şimdi sizlere bu büyük savaşta, onurlu şerefli askerlerimizin günlük yemek listesinide sunacağım , görün bakın günlük ne yemişler ve nasıl aç bir halde savaşmışlar düşmana karşı..!

 

* 1915 - 1917 Türk Ordusu 43. Alay 1. Piyade Taburu 1. Bölük Yemek Listesi :

*15 Haziran 1917 , sabah üzüm hoşafı , ÖĞLEN YEMEK YOK , akşam buğday çorbası ve çeyrek ekmek..

 

* 26 Haziran 1917 , SABAH YEMEK YOK , ÖĞLEN YEMEK YOK , akşam üzüm hoşafı ve çeyrek ekmek..

 

* 18 Temmuz 1917 , sabah üzüm hoşafı, ÖĞLEN YEMEK YOK , akşam çeyrek ekmek..

 

* 8 Ağustos 1917 , sabah çeyrek ekmek , ÖĞLEN YEMEK YOK , akşam şekersiz üzüm hoşafı.

 

*** 20 Temmuz 1917 itibariyle , ordumuzun ekmek istihkakı tükendiği için ekmek 200 grama indirilmiştir, çünkü yurdumuzda buğday ve un tükenmiştir....!!!!!!!!!!!!!!!

 

Şimdi sizlere ve hepinize şunu söylüyorum sevgili arkadaşlar , Mustafa Kemal Paşamızın Şerefli Türk Ordusu , bu vatanı, karınları aç bir şekilde korudular ve kurtardılar.

Kimi zaman kuru bir ekmek parçası bile bulamadılar...!!

 

Şimdi bu Şerefli ordunun torunları olan sizler , her akşam masanızda 3 çeşit yemek yerken aceba, Çanakkale'de karınları aç bir şekilde düşmanlara karşı savaşan arkerlerimizi her gün her sabah ve her akşam hatırlayıp teşekkür ediyormusunuz onlara...??????????

 

Sevgili arkadaşlar... Bu Vatan kolay kurulmadı.. O yüzden Lütfen kardeşliğimizin değerini ve kıymetini bilelim.  Her gün masamızda yediğimiz her bir yemeğin kıymetini bilelim...!!!!

 

Bir sonraki araştırmalarımda ve yazılarımda görüşmek dileğiyle..

Ayrım yapmadan her ne olursanız olun, HEPİNİZE SONSUZ SEVGİLERİMLE....!!!!

 

(heart) (heart) (heart) (heart) DİLARA FERHUNDE ÖZNİL (heart) (heart) (heart) (heart)

 

 

 


  • WaysToDie, RockAngel90, KaLipso and 7 others like this

KALBİMİN IŞIĞI MERHAMET VE HOŞGÖRÜ

 


16710.jpg

 

 

8E002E1A05164194B73C1BA9911A62AC.png

 

 


#16 asiye

asiye

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 49 posts
  • Takim:Legend Of TITANS
  • Oyun Dünyasi:TR3
  • Karakter:...

Yayınlanma tarihi 22 Mart 2017 - 06:44 ÖS

Çok güzel bir konu çok beğendim hepsini okudum..

Bunu yaptığın için çok teşekkür ederim..

Savaşta yaşanan bir diğer olay şu şekildedir :

Türk ordusunun savaş kayıtlarında yer alır bu bilgiler : '' Savaş esnasında askerlerimiz düşmanlara karşı savaşırken, yaralıları çadırlara taşıyorduk. Fakat her taşıdığımız askerimiz, aynı şeyi söylüyordu ve diyorlardıki : '' Peygamberimiz yanımızda düşmana karşı savaşıyor, onu gördük '''   İşte bu cümle, Çanakkale'de savaşan askerlerimizin ortak sözleri ve her birinin tanıklık ettikleri bir olay olarak Türk ordusunun kayıtlarına geçmiştir...!

Bunlar dikkatimi çekti ama Çanakalede bunun gibi çok daha olaylar oldu çok güzel...


  • LoLiTaDiLaRa likes this

#17 Dadaylı

Dadaylı

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 posts
  • LocationKastamonu 37
  • Takim:Forever
  • Oyun Dünyasi:TR1
  • Karakter:BaDGaM3R

Yayınlanma tarihi 23 Mart 2017 - 04:21 ÖS

 

(8)


dkyA6n.gif


#18 LoLiTaDiLaRa

LoLiTaDiLaRa

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 29 posts
  • Oyun Dünyasi:TR1

Yayınlanma tarihi 24 Mart 2017 - 02:03 ÖS

Çok güzel bir konu çok beğendim hepsini okudum..

Bunu yaptığın için çok teşekkür ederim..

Savaşta yaşanan bir diğer olay şu şekildedir :

Türk ordusunun savaş kayıtlarında yer alır bu bilgiler : '' Savaş esnasında askerlerimiz düşmanlara karşı savaşırken, yaralıları çadırlara taşıyorduk. Fakat her taşıdığımız askerimiz, aynı şeyi söylüyordu ve diyorlardıki : '' Peygamberimiz yanımızda düşmana karşı savaşıyor, onu gördük '''   İşte bu cümle, Çanakkale'de savaşan askerlerimizin ortak sözleri ve her birinin tanıklık ettikleri bir olay olarak Türk ordusunun kayıtlarına geçmiştir...!

Bunlar dikkatimi çekti ama Çanakalede bunun gibi çok daha olaylar oldu çok güzel...

 

Çok teşekkür ederim, sadece bir kaç kişinin önem vermiş olması bile benim için çok değerli gerçekten.

Bu arada senin bilgi paylaşımlarınıda okuyorum..

Çanakkale ile ilgili evet o kadar çok şeyler varki, ben hazırladığım ödevimin sadece küçük bir özetini buraya aktarmaya çalıştım ama bu bile biraz uzun oldu.. Yeni araştırmalarımda olacak değişik konularda..


  • asiye likes this

KALBİMİN IŞIĞI MERHAMET VE HOŞGÖRÜ

 


16710.jpg

 

 

8E002E1A05164194B73C1BA9911A62AC.png

 

 


#19 asiye

asiye

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 49 posts
  • Takim:Legend Of TITANS
  • Oyun Dünyasi:TR3
  • Karakter:...

Yayınlanma tarihi 24 Mart 2017 - 02:46 ÖS

Çok teşekkür ederim, sadece bir kaç kişinin önem vermiş olması bile benim için çok değerli gerçekten.

Bu arada senin bilgi paylaşımlarınıda okuyorum..

Çanakkale ile ilgili evet o kadar çok şeyler varki, ben hazırladığım ödevimin sadece küçük bir özetini buraya aktarmaya çalıştım ama bu bile biraz uzun oldu.. Yeni araştırmalarımda olacak değişik konularda..

 

Ben Teşekkür Ederim.

Devamını beklerim.. :) 


  • LoLiTaDiLaRa likes this

#20 Efsane

Efsane

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 256 posts
  • LocationKepler-186F
  • Oyun Dünyasi:TR6
  • Karakter:EfsaneKahraman

Yayınlanma tarihi 28 Mart 2017 - 08:17 ÖÖ

Forumda senin gibi bir üyenin olması beni mutlu ediyor çok güzel konulara değiniyorsun ...
  • LoLiTaDiLaRa likes this

9Y3aPk.gif

 





0 kişi bu konuyu görüntülüyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli üye